Mineralna hraniva

Optimalna dopuna obroka odgovarajućim mineralima može da dovede do poboljšanja, naročito u reprodukciji, otpornosti i kondiciji. Uključivanje mikroelemenata u hranu za krave muzare dovodi do povećanja procenta oplodnje i smanjenja broja somatskih ćelija u mleku.

MONOFOS –  Monokalcijum fosfat

P: 22,7 %   Ca : 15%

MonoFos je mineralno hranivo za proizvodnju hrane za životinje, koji u sebi sadrži kalcijum i fosfor iz jedinjenja neorganskog porekla i to ortofosforne kiseline i fino mlevenog kalcijum karbonata.

Makrominerali kao što su fosfor i kalcijum su esencijalni elementi bez kojih nije moguć pravilan rast i razvoj životinja. Ova dva elementa utiču na mnoge biološke procese, formiranje kostiju i mišića, kao i u razmeni energije u organizmu.

Svega 30% dnevnih potreba za fosforom nadoknađuje se iz biljnih hraniva. Od ukupnog fosfora koji se nalazi u biljnim hranivima, svega 30 do 50% je iskoristivo za monogastrične životinje (fosfor se u biljnim hranivima nalazi u fitinskoj formi koja je neiskoristiva za nepreživare), te je fosfor neophodno dodati u ishrani domaćih životinja.

Fosfor iz monokalcijum fosfata je lakše svarljiv za životinje u odnosu na fosfor iz drugih izvora hraniva. Osim toga, monokalcijum fosfat obezbeđuje i drugi važan mineral u ishrani životinja – kalcijum.

Dodatkom monokalcijum fosfata u ishrani životinja postižu se bolji proizvodni rezultati, a samim tim povećava se i profitabilnost proizvodnje. Zahvaljujući ovim svojstvima upotreba monokalcijum fosfata daje daleko bolje efekte u odnosu na ostale slične dodatke koji se koriste u ishrani stoke.

Mineralna hranivaPakovanjeProizvođač
Monokalcijum fosfat – Monofos1000/1Phosphea
Monokalcijum fosfat – Monofos25/1Phosphea
Stočna so50/1BiH – Tuzla
Stočna kreda50/1Aranđelovac