Novo iz Prahova – Počela je proizvodnja Monokalcijum fosfata

Ovaj proizvod Srbija u potpunosti uvozi, jer do sada nije postojao nijedan domaći proizvođač. Elixir Group je revitalizacijom pogona u Prahovu, koristeći postojeću opremu i domaće sirovine, kalcijum karbonat i fosfornu kiselinu, dobila proizvod veoma visokog kvaliteta, potpuno konkuretan postojećem proizvodu koji se uvozi.

„Sledeće godine, Elixir Group proizvodiće više od 30.000 tona mono kalcijum fosfata. Ta količina može u potpunosti da zadovolji potrebe domaćeg tržišta, čime bi moglo da se uštedi okvirno deset miliona evra, koji se sada izdvajaju za uvoz.“ – poručila je Zorica Popović, generalna direktorka Elixir Group.

U planu je i izvoz novog prozivoda iz Srbije, jer u zemljama okruženja poput Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Rumunije ne postoji proizvodnja mono kalcijum fosfata, već se uvozi iz Rusije, Litvanije, Tunisa, itd.

Inženjeri šabačke Elixir Group, regionalnog lidera u proizvodnji đubriva, razvili su tehnologiju proizvodnje mono kalcijum fosfata, inače neizostavnog dodatka za ishranu svih životinja, pomoću koga bi moglo da se uštedi 10 miliona evra. Naime, ovaj proizvod Srbija u potpunosti uvozi, jer do sada nije postojao nijedan domaći proizvođač.

Elixir Group je revitalizacijom pogona u Prahovu, koristeći postojeću opremu i domaće sirovine, kalcijum karbonat i fosfornu kiselinu, dobila proizvod veoma visokog kvaliteta, potpuno konkuretan postojećem proizvodu koji se uvozi.